Пошук

СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ

Дата: 26.03.2020 12:59
Кількість переглядів: 2762

Фото без опису

Багато хто вже не пам’ятає такої посушливої весни і маловоддя, однак разом з цим виникає велике бажання у так званих «господарів» випалювати сухі минулорічні трави для того, щоб минулорічна суха трава не заважала рости молодій траві, краще було косити її на сіно. І якщо випалювання минулорічних трав в деякій мірі завдає шкоди рослинному світу, як стверджують науковці, знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, гинуть мікроорганізми на поверхні грунту. Шкода для людського організму і диких тварин очевидна. Адже з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з отруйних для людей речовини, що сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, алергічних реакцій та захворювань серцево-судинної системи. Але найбільше випалювання минулорічних трав шкодить диким тваринам, тому що палять в переважній більшості, як показує практика, суху траву по болотах, берегах і заплавах річок, в понижених місцях вкритих чагарниками, де ніхто нічого не косить і не сіє, а у вогні гине все живе, в тому числі тварини, які намагались вивести потомство.

Водночас неконтрольоване випалювання сухої трави часто є причиною лісових та торф’яних пожеж, загоряння житлових будинків та господарських споруд, травмування і навіть загибелі самих паліїв. Необережне поводження з вогнем може призвести до великомасштабних пожеж, адже швидкість поширення вогню у суху та вітряну погоду надзвичайно висока.

І вкотре нагадуємо, що Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя… з накладенням штрафів від 170 до 1700 гривень.

 

Державний інспектор з охорони

навколишнього природного середовища

Волинської області                                                                                      Василь Горщар

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь